University of Southern Mississippi
CENTURY PARK
HATTIESBURG, MISSISSIPPI

  This new residential community consists of four residence halls (two basic sizes and configurations) designed for incoming freshman. The community is strategically located at the terminus of the future pedestrian mall accessing the Thad Cochran Center student center and other areas of the campus.
 
The buildings are designed to be in keeping with the historical context of the “District” area of campus, featuring the same architectural vocabulary of red brick, cast stone accents, white columns and shingle roofs. They will be constructed utilizing structural steel studs with a masonry veneer, with a composite steel / concrete floor system and steel truss roof system. Residence hall assignments will be gender specific, depending on student population.

The first floor of each building will feature a Commons Room and Laundry facilities. Each upper floor is outfitted with a Study Lounge. Typical rooms consist of a semi-private room with a private bathroom. The facility is equipped as a state-of-the-art residential facility, and is planned for current and future technological advancements. There are a total of 864 units, (708 standard units, 24 Resident Assistants, 2 Resident Directors, 2 Assistant Resident Directors, 128 ADA / Attendant units and 4 hearing impaired units). The two larger buildings will also feature apartments for the Resident Directors.

The lobby area and open stair to the upper floors are designed to lend a warm and welcoming entry into the facility. The project represents the University of Southern Mississippi’s first LEED project. Energy-efficient mechanical, electrical, and plumbing systems are being utilized to minimize operating and maintenance costs. USGBC’s Silver Certification is sought.
 

William Carey University
Tradition Campus
GULFPORT, MISSISSIPPI

  This Phase I project is in response to damages incurred as a result of the storm of 2005, which destroyed the previously existing historic buildings on the William Carey University Gulf Coast campus. In conjunction with a developer, the TRADITION community has been established. William Carey University has elected to participate in this development and its new campus will be an important ingredient in the overall sense of community that is sought.

The facilities consist of two buildings, each three stories in height, designed within the context of the previously existing red brick buildings topped with steeply sloping red shingle roofs. Accents of white cast stone serve as a base around the building and at window surrounds. Large divided lite square- and round-head openings continue the historic context, as do round top dormers and a commanding cupola that towers above, also serving as a ‘town center’ marker within the campus and the community as a whole. All areas are handicapped accessible and accessible by elevator.

The dominant building is intended to capture the imagination of visitors in the lobby area, which features a grand stair that communicates vertically with the two stories above it and with the cupola located directly over it. This building contains campus administrative offices, deans’ offices, student lounge, and support areas. The second floor generally houses regular and specialty classrooms, while the third floor is reserved for faculty offices, workroom, lounge, and conference areas.

The secondary building, which will eventually be mirrored across the axis to the main building, creating a campus quadrangle, contains the library, classrooms, computer lab and break rooms on the first floor, classrooms and student lounge on the second floor, and a variety of sizes and configuration of classrooms on the third floor.
 

Temple Baptist Church
PHASEs I and II
Hattiesburg, Mississippi

  Project includes: Grand Foyer, Recreation Area, Small Commercial Kitchen, Dining Area, Multi-Purpose Gymnasium, Worship Center, Choir Loft, Walking Track, Exercise Alcove, Nautilus Room, Large Aerobics Room, Crafts Room, Administration Area, and Nursery through Adult Educational Space.

Project features transitional spaces. The large gymnasium transitions to a Worship Center for 1500 while the recreation area is used as a dining hall and/or worship over-flow. The classroom spaces in the adult education area are designed to suit a variety of Bible Study class sizes and functions well for large groups in conference type settings.
Attention to the building “flow” and the use of specialized lighting was the key to success in creating a worship atmosphere in a gym.

To meet the demands of a growing church this project includes three new worship centers. A main worship center with a seating capacity of 2,800, a student’s worship center with seating for 560 and a children’s worship center with seating capacity of 468.

Additional education spaces for the adult ministry as well education spaces for the student population.

A student activity center provides recreational space for pool, indoor 3-on-3 basketball, ping pong, foos-ball, TV viewing, along with a video game center, Internet café and a refreshment center.
 

Southwest Mississippi Regional Medical Center
Cardiovascular Institute of Mississippi
McComb, Mississippi

  This project is on the campus of the Southwest Mississippi Regional Medical Center and is adjacent to the north end of that facility. It was constructed as a state-of-the-art facility, incorporating the latest developments in medical technology. With a prominent design feature located over the main entrance to the facility, combined with attractive easily understood materials, it provides an inviting and welcoming appearance to visitors.

It is a two-story masonry and steel structure. The ground floor features out-patient facilities, including patient education areas, large and small exercise rooms, Mod Rooms, large and small therapy rooms and offices, a therapy pool and whirlpool rooms, treadmill areas, nuclear medicine rooms, speech therapy rooms, cardiac therapy rooms, as well as clinical support areas such as CV and PV rooms, transcription areas, administrative areas, workrooms, employee break room and male and female staff showers, lockers and restroom facilities.

The upper floor features in-patient facilities, including two cardiovascular surgery suites, each with its own sterile and sub-sterile support areas, clean and soiled utility rooms, employee break room and male and female staff showers, lockers and restroom facilities. There are also several catheterization labs and control rooms and an expansion area for the addition of a future catheterization lab and control room. There are 13 inpatient rooms and several nutrition rooms, as well as surgeons’ offices.

Served by two elevators as well as by several sets of stairs, the building is fully handicapped accessible.
 

Pearl River Community College
Administration Building
POPLARVILLE
, Mississippi

  This project presented a unique opportunity for the college. An existing undistinguished and severely deteriorated one-story building was situated in a highly visible location from the highway serving the campus. A second floor was constructed above this existing structure, suspending it from a new structural system that enabled the creation of a new exterior colonnade feature to enhance the front and rear portions of the existing building.

The interior of the existing one-story building was completely rebuilt and renovated while the exterior rear brick was retained, painted, and supplemented through the use of contemporary materials. The new construction enveloped the existing building and was designed to be sympathetic to the existing adjacent historic campus buildings. The project consists of 21,788 heated / cooled square feet.

Project includes: Admissions Suite, Financial Aid Suite, Student Affairs Suite, Business Office Suite, Housing Office, Security Office, Staff Support Areas, Public Restrooms and Vertical Circulation in the renovated ground floor areas, President’s Administrative Office Suite, Executive Conference Suite, Deans’ Office Suites and incidental Faculty Offices (and a large unfinished area targeted for future expansion) in the new Second floor areas.
 

Forrest General Hospital
Cancer Center
HATTIESBURG
, Mississippi

  Located adjacent to Forrest General Hospital in a quasi-residential neighborhood, this facility was designed with an approachable exterior that is inviting and welcoming to outpatient patrons.

A covered entry drive is provided at the main entry to provide convenient access by patients and family. This main entry to the building is a two-story entry covered by a barrel vaulted skylight to provide an open, airy feeling upon entering the facility.

Upon first entering the building, the entrance foyer features a two-story waterfall feature trickling down one wall. Further into the building, at the Public Lobby, is a Tree of Life wall sculpture that is a focal point for the entire facility. The project also includes Physicians Offices and a Business Office, along with more clinical areas such as Exam Rooms, a Simulator Room, Linear Accelerator Room and a High Dose Rate Room.

The exterior of the building is generally of masonry construction, to blend with surrounding residences in the area. Design elements have been incorporated at window openings to be contemporary in design, function and systems components while also being reminiscent of more traditional or historic structures.

A portion of the second floor of the facility was partially constructed (i.e., ‘shelled-in’) in order to provide space for future growth.